top of page
MOVE ON, campagnebeeld.jpg

Operatie Regeneratie

In een dag weer up-to-date over regelgeving (CSRD)
& jouw eigen rol als veranderaar

De nieuwe verplichtingen vanuit de CSRD komen er snel aan. Zorg ervoor dat jij wel snapt wat het inhoudt zodat je de CSRD gaat inzetten als een kans voor de organisatie. En om die kansen ook succesvol te kunnen uitvoeren reflecteren we ook op jouw rol als veranderaar.
 

Blijf niet rennen, sta eens stil 

Jij bent degene binnen het bedrijf die zaken op het gebied van duurzaamheid aanjaagt, je komt verandering brengen. Je bent de captain planet, chef duurzaamheid, de groene veranderaar. Dit doe je met veel inzet als idealist op de werkvloer

Er is geen tijd te verliezen, toch? Al die bosbranden, afvalproblemen, biodiversiteit die achteruit gaat, we moeten door! Dus dat doe je, los van weerstand bij collega's, een manager die je niet meekrijgt of wat dan ook. Er gebeurt veel binnen de organisatie. Nieuwe wet- en regelgeving (CSRD) waar je je in moet verdiepen, projecten die je aanjaagt, collega's om mee om tafel te gaan.. Elke stap die wel lukt is er weer één en die vier je.

Maar van dat rennen word je best moe. Ren je eigenlijk wel de goede kant op?En, moet je eigenlijk wel rennen?

 

Misschien herken je je hier wel in?

  • De verandering gaat je eigenlijk te langzaam

  • Je hebt het gevoel dat je alleen voor de opgave staat

  • Jouw betrokkenheid is zo groot dat je soms wel te veel van je vraagt

  • Je ervaart de weerstand op verandering als demotiverend

Hoe zou het voor je zijn..

  • Om eens een dag te reflecteren? Een dag stil te staan, zodat je vanuit die rust weer gefocust vooruit kunt gaan. 

  • Je een dag onder te dompelen met gelijkgestemden om te kijken waar je nu staat als organisatie, waar je in de komende periode op wilt focussen en wat jouw persoonlijke rol hierin is.

  • Om die CSRD eens goed te snappen, zodat jij aan het einde van de dag weet wat er nodig is om daar niet alleen aan te voldoen maar het in te zetten als een kans! 

We nemen je een dag mee in de wereld van regeneratie, zowel binnen de organisatie als in jezelf!

Deze dag staan 3 thema's centraal

Groene bladeren

''Regenerative businesses focus on how business can work if it truly takes into account its two major stakeholders - the earth and the people that it draws energy from. 
Esha Chhabra, Working to restore

1. CSRD: Van verplichting naar kans

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe regelgeving die organisaties verplicht om transparant te zijn over hun impact op mens en planeet. Dit gaat verder dan alleen klimaatimpact; het omvat een breed scala aan impactpunten, van diep in de waardeketens tot governance issues zoals corruptiebestrijding. De kern van CSRD is de 'dubbele materialiteit', wat betekent dat organisaties zowel de impact van hun activiteiten op de wereld moeten rapporteren als de risico's van een veranderende wereld voor hun organisatie.

Hoe is dit een kans?

De CSRD is niet zomaar een rapportageverplichting; het is een kans om toekomstbestendig te worden en de verborgen impact van je organisatie te begrijpen én aan te pakken. 

Op korte termijn is de CSRD alleen verplicht voor grote organisatie, maar...

Deze grote organisaties gaan in hun keten informatie opvragen om deze in kaart te te kunnen brengen. En laat dat nou precies het punt zijn waarop jij tóch al op korte termijn te maken kunt krijgen hiermee. De CSRD rapportage een is een kans om jullie maatschappelijke relevantie te vergroten en een langetermijnvisie te ontwikkelen.

Let's Go!
De CSRD is dus niet zomaar een rapportageverplichting; het is een kans om toekomstbestendig te worden en de verborgen impact van je organisatie te begrijpen en aan te pakken. Tijdens deze dag krijg je de tools en inzichten die je nodig hebt om de uitdagingen en kansen van de CSRD te begrijpen en erop te anticiperen.

2. Plan: waar ga je naartoe

​Bedrijven, spullen & voedsel worden als vrij snel duurzaam genoemd. Wat wat is dan duurzaam? Vaak zie je dat de stempel duurzaam al snel wordt gedrukt op zaken die eigenlijk vooral een beetje minder slecht zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van een ander materiaal, minder CO2-uitstoot in de productie en ga zo maar door. Maar is er voor het maken van het product of het telen van dat eten daadwerkelijk gekeken in de hele keten? 

De ecologische, sociale- en economische impact van de keten is belangrijk. Maar is in de regel vaak een blinde vlek. Er worden pleisters geplakt, maar er wordt niet gekeken hoe de keten fundamenteel anders kan worden ingericht. Er wordt gefocust om minder slecht, inplaats van het pad te bewandelen waarin wordt gewerkt aan regeneratie. 

''Regenerative businesses focus on how business can work if it truly takes into account its two major stakeholders - the earth and the people that it draws energy from.'' 

Esha Chhabra, Working to restore

 

Neem jouw organisatie onder de loep

 

Deze dag nemen we jouw organisatie onder de loep. We gaan het hebben over regeneratief handelen: wat is het, waar wil je naartoe als organisatie (punt b) en waar sta je nu (punt a). We gaan kijken waar je slagkracht ligt, waar in de keten je als eerste aan de slag wilt gaan & we maken een plan hoe je daar de komende periode mee aan de slag gaat. ​

3. Reflecteren: jouw rol veranderaar

Als je verandering komt brengen op de werkvloer, kun je soms best vastlopen in jezelf of op die werkvloer. Tijdens deze workshop ga je op zelfonderzoek naar jouw impact, ontwikkeling en persoonlijke balans als duurzame veranderaar.

  • Hoe zit dit met het vuurtje diep in jou, is die soms te groot of ben je hem op momenten kwijt?

  • Hoe ga je om met weerstand? Heb je vertrouwen dat ook tegenslag bijdraagt aan de verandering die je voor ogen hebt?

  • Weet je wat je eerste stappen zijn, wat je vandaag te doen hebt? Zodat alles in het klein ook bijdraagt aan het groot.

  • Durf je af en toe stil te staan en afstand te nemen en te overzien welke patronen bijdragen en welke je hebt te doorbreken?

Hanneke van der Heijden (o.a. strategisch adviseur voor Rotterdam Circulair) zal samen met je kijken naar jouw eigen rol als idealist op de werkvloer.

De vier elementen zijn in deze workshop onze inspiratiebron. Aan de hand van verschillende werkvormen ontdek je de kracht van elk element en reflecteer je op wat dit element je kan brengen. Na afloop van de workshop heb je praktisch toepasbare handvatten om je eigen energie in balans te brengen en daarmee jouw impact te vergroten. 

Reviews

Sharon, Noorderpoort

''Marriël ging super professioneel en persoonlijk aan de slag met onze behoefte. Wat ik enorm waardevol vond is haar aanpak vooraf, het voor bespreken en maatwerk dat ze biedt, dit vind ik uniek! Naast het feit dat ze een wandelende encyclopedie is, is ze ook gewoon een fijn, enthousiast en mooi mens om mee te werken.''

Bos.JPG

Even voorstellen

Ik ben Marriël, aangenaam! Ik houd me het liefst bezig met hoe we de wereld beter kunnen achterlaten voor de volgende generaties. Dit doe ik niet alleen door bedrijven te helpen stappen te zetten op dit gebied, maar ook op mijn eigen boerderij. Op het platteland van Groningen ben ik een deel van de familieboerderij aan het omschakelen naar een biologisch akkerbouwbedrijf. Ik verdiep me in de regeneratieve landbouw en probeer steeds meer principes hiervan toe te passen. Mijn uitgangspunt is dat een gezonde bodem zorgt voor goed voedsel en dus gezondere mensen. Dat kan alleen als je het hele ecosysteem meeneemt.

 

Deze uitgangspunten van regeneratieve landbouw, breng ik ook graag in de praktijk binnen 'gewone' bedrijven. Want hoe tof is het als je niet alleen minder schade teweeg brengt, maar juist veel meer positieve impact maakt dan negatieve?

Anker 1

Soms best eenzaam

Werken aan een transitie kan soms best eenzaam voelen. Je bent zelf super gemotiveerd, je weet dat het anders kan en probeert voortdurend paden te zoeken om dat in de praktijk te brengen. Als je dingen voor elkaar krijgt vier je een intern feestje!

Maar de weg er naartoe is soms best eenzaam. Want vaak ben je misschien wel de enige die het onderwerp duurzaamheid aankaart. En dat kan behoorlijk schuren soms, het alternatief vinden voor hoe jullie het altijd deden kost meer tijd, misschien zelfs meer geld. Het vergt meer voordenken, flexibiliteit én lobbykracht om het voor elkaar te krijgen. In jouw gedachten plopt misschien wel eens de gedachte op: ‘’Ze zullen wel denken, heb je die weer met duurzaamheid’’.

Hoe fijn zou het zijn om je eens onder te dompelen in een omgeving waar jij niet die ene bent, maar juist dezelfde ‘groene cape’ hebt als de rest. Een groep waar je motivatie om je in te zetten voor een mooiere wereld de normaalste zaak van de wereld is. Waar je juist op ideeën wordt gebracht door anderen en waar je je kunt herkennen in problemen waar de ander tegenaan loopt. Want als je ‘die ene’ bent, is herkenning soms zo’n opluchting. Nee, je bent écht niet de enige.

Lijkt het je fijn om aan te sluiten bij een enthousiaste groep wereldverbeteraars, captain planets en veranderaars, wees dan welkom! Dompel jezelf in dag onder in regeneratie, zowel bij jou intern als binnen de organisatie. 

Aan het einde van deze dag

Marriël&Hanneke.png

Use your business as a force for good

Even op een rij:

  • Datum: 17 november van 09.00 - 17.00 uur

  • Een kleine groep gelijkgestemden, maximaal 10 (wacht dus niet te lang met aanmelden ;)

  • Locatie: Bakkeveen (Friesland)

  • Begeleiders: Marriël Edzes (Looped) & Hanneke van der Heijden (InTransities)

  • Voor bedrijven die daadwerkelijk impact willen maken door duurzaam handelen te verankeren in het DNA van de organisatie

Anker 1
Groene bladeren

''A world where organizations flourish, ecosystems thrive and people become alive''
Giles Hutchins & Laura Storm, Regenerative Leadership

Alles op een rij

De kosten voor deze dag zijn €950 exclusief btw. 

Deze dag is inclusief:

  • Een 1-op-1 intake voor de bijeenkomst (digitaal)

    • We gaan in op de uitdagingen in jouw organisatie, we stemmen de trainingsdag af op jouw wensen

  • Koffie/thee, lunch & lekkers

  • Werkbladen: die je een actieplan geven zodat je exact weet waar je focus op komt te liggen

  • De presentatie over wet- en regelgeving (CSRD): zodat je altijd weer even terug kunt kijken waar hoe het ook alweer zat & hoe je de volgende stap kunt vormgeven.

  • Datum: 17 november 2023 van 09.00 - 17.00 uur

  • Een kleine groep gelijkgestemden

  • Locatie: Bakkeveen (Friesland)

  • Begeleiders: Marriël Edzes & Hanneke van der Heijden 

Aanmelden interesselijst

Aanmelden
Deze training was op 17-11-2023. Maar er komt een nieuwe datum aan voor begin 2024! Schrijf je via het onderstaande formulier in voor de interesselijst.

Leuk dat je je hebt aangemeld! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

bottom of page